Уникален компютърен томограф заработи от днес в университетската болница „Света Екатерина" в София.

Това е единствен по рода си на Балканския полуостров апарат, който има 320-редов детектор и за една трета от секундата може да направи пълно изследване на анатомичните и функционални възможности на човешкото сърце. Този томограф позволява до 5 пъти по-бързо и безопасно изследване в сравнение с другите, използвани у нас технологии.

В резултат на тази система могат да се сканират пациенти с висока сърдечна честота или с аритмия без да е необходим предварително прием на медикаменти за забавяне на ритъма. Заради ниската радиационна доза на облъчването апаратът може да се използва и при деца. Изследването засега не се покрива от здравната каса. Цената му е между 260 и 450 лв.

На церемонията по повод придобивката дойдоха лично премиерът Бойко Борисов и министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев. Борисов изтъкна, че правителството е дало 4 млн. лв. за томографа и съобщи, че до края на годината и военномедицинския институт ще се сдобие с такъв.

„Освен, че съкращава времето и много по-малко се боде, и по не боли, което не е маловажно за нас мъжете", изтъкна премиерът. Бойко Борисов каза, че независимо от кризата към здравето, образованието и сигурността на хората няма да има отстъпление като приоритети и не пропусна да добави и АМ „Тракия".