Новоизбраният вицепрезидент Маргарита Попова откри кръгла маса в Националния институт по правосъдие, където започна обсъждането на концепцията за продължаване реформата на административното правосъдие и правораздаване за периода 2011 - 2014 година.

Поводът за кръглата маса е свързан с една конкретна задача на Министерството на правосъдието и създаването на административно-наказателен кодекс", обяви Попова.

Тя посочи, че разговорите и обсъждането на изготвянето на документа са започнали още преди 2009 г.

По думите на Попова, въпросът е да се създаде такава практика, че когато се започне едно добро дело, то да завърши с резултат. Тя посочи, че е доволна и се радва за това, че правосъдното министерство е успяло да започне няколко такива инициативи - промените в Наказателния кодекс, Закона за детето, НПК и настоящата концепция.

Много важно е всичко това, което се случва. Добре е държавата да има единен поглед като мисли за нещата в пакет - НК, НПК, административно-наказателен кодекс. Добре е да имаме устойчива и добра визия", обяви още Попова.

Тя посочи, че правосъдното министерство е поставило добро начало и вече има добри резултати. Тя пожела на кръглата маса още днес да се формира работна група, с която да се започне да се работи върху административно-наказателния кодекс.

Трябва да се работи много внимателно, да се отчитат европейските директиви и правила. В един обозрим срок след година да може да се предложи на обществено обсъждане проект на административно-наказателен кодекс", обяви новоизбраният вицепрезидент.

Според нея тази концепция може да бъде окончателно готова и за по-кратък срок. „Не бива да бързаме с изработването на толкова сериозен акт, за да не се стига до подценяване на материята", предупреди Маргарита Попова.

Тя допълни, че реформите не започват сега със създаването на новата концепция и допълни, че вече е направена институционалната инфраструктура.

Трябва да се поработи за уеднаквяване на практиката. Имаме потенциал - структурен, кадрови и експертен. Имаме воля и нищо няма да ни попречи", обяви още
Маргарита Попова.

С държавната политика на министерството на правосъдието успяхме да канализираме така нещата, че наистина да дойдат на дневен ред законопроектите. След това е важно да отчетем и как се прилага закона, къде сме сбъркали, има ли нужда от промяна", подчерта още тя.

Експертът по наказателно право адвокат Ралица Илкова от своя страна посочи, че административното наказване може да има превантивно значение и роля. Тя поясни,
че сега има остарял процесуален закон, който позволява широко тълкуване и
изключително разнородна и разнообразна съдебна практика в районните и
административните съдилища в страната.

По думите на Илкова, това разколебава всякаква възможна идея за превенция. Настоящият процесуален закон позволява по сходни казуси да се постановяват различни актове, което води до занижаване на възможността за превенция и снижава доверието в
правоохранителните институции
.

Според нея, създаването на един съвременен и по-подробно разписан документ би ограничило разнородната и противоречива практика. Все още има няколко въпроса, на които експертите не са намерили отговор - „Дали кодексът да бъде изцяло процесуален закон, дали специализираните съдилища трябва да разглежда административно-наказателните дела и др."

Концепцията цели засилване на превенцията и увеличаване ефективността от противодействието на административните нарушения посредством методите и средствата на административното наказване, подобряване дейността на административно-наказателните юрисдикции и контролиращите съдебни инстанции.