Условна присъда от 2 години затвор с 5-годишен изпитателен срок е наложена на бившия кмет на Тетевен (община Ловеч - б.р.) Милен Милев за присвояване на пари от общинска фондация с окончателно решение на Върховния касационен съд (ВКС).

Върховните магистрати потвърждават със свое решение от 31 юли 2024 г. присъдата на Милев, наложена от Апелативия съд във Велико Търново на 29 януари тази година. Решението на ВКС не подлежи на обжалване.

Делото във Върховния касационен съд е образувано по внесени протест от прокуратурата и жалби на бившия кмет на Тетевен и адвоката му постановлението на велитърновския съд.

Процесът срещу бившия кмет на Тетевен не може да започне

Процесът срещу бившия кмет на Тетевен не може да започне

За втори път съдът не успя да даде ход на делото

Първоначално Милен Милев е признат за виновен от Окръжния съд в Ловеч е признат за виновен за това, че в периода 15 април до 29 декември 2009 г. в условията на продължавано престъпление и в качеството си на длъжностно лице - председател на Управителния съвет на Общинската фондация "Тома Васильов", е присвоил в град Тетевен пари на фондацията. Присвоената сума е в големи размери, но е била върната до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд. Наложени са условно наказание от 3 години затвор с 5 години изпитателен срок, и забрана да заема държавна или обществена длъжност и да упражнява професия или дейност, свързана с пазенето и управлението на държавно или обществено имущество. Оправдан е по обвинението по чл. 282, ал. 2, пр. 1 и 2 вр. ал. 1, пр. 2 от НК за това, че в периода 1 април 2012 г. - 9 април 2013 г. в качеството си на кмет на Тетевен не е изпълнил служебните си задължения, като не е ръководил цялата изпълнителна дейност на общината и не е организирал изпълнението на задачите, произтичащи от Закона за обществените поръчки (ЗОП).

Отнеха имоти за 194 хил. лв. от бивш зам.-кмет на Тетевен

Отнеха имоти за 194 хил. лв. от бивш зам.-кмет на Тетевен

Не като наказание за извършено престъпление, а гражданска санкция, насочена към възстановяване на справедливостта

Със същото съдебно решение бившият зам.-кмет на Тетевен Детелин Пърлев е признат за виновен за това, че в периода 28 юни 2012 г. - 17.03.2014 г. в качеството си на длъжностно лице, в кръга на службата и при условията на продължавано престъпление е съставил официални документи с невярно съдържание, за което му е наложена условна 2-годишна с 4 години изпитателен срок. Той е оправдан по останалите обвинения.

Паднаха 2 обвинения срещу бивш зам.-кмет на Тетевен

Паднаха 2 обвинения срещу бивш зам.-кмет на Тетевен

Заради изтичане на давностния срок

С решението на Апелативния съд във Велико Търново се променя срока за условната присъда на Милен Милев - от 3 на 2 години. Отмененят се наложените му забрани. Престъплението на Детелин Пърлев е преквалифицирано, като присъдата е отменена в осъдителната си част и производството е прекратено заради изтекла давност.

ВКС приема за неоснователни протеста на прокуратурата и жалбите на Милев и защитата му и потвърждава решението на Апелативния съд, което остава окончателно в сила.