Софийският военно окръжен съд осъди на една година половина условно бившия заместник-директор на ГДБОП Иван Иванов.

Освен това съдът присъди и три години изпитателен срок.

По-рано днес Военната прокуратура поиска 3 години и половина ефективна присъда за бившия зам.-шеф на ГДБОП.

Защитата пледира Иванов да бъде признат за невинен от съда.

Военният съд призна Иванов за виновен по двете повдигнати обвинения - за неизпълнение на задълженията по служба и нерегламентиран достъп до документи със секретна информация, както и по обвинението за съставяне на неверен документ - рапорт, съдържащ неверни обстоятелства за извършване на криминално престъпление.

По време на престъпленията, за които беше осъден, Иванов е бил инспектор в "Икономическа полиция" в гр. Рила.

След заседанието наблюдаващият прокурор Илиян Георгиев сподели, че се работи и по повдигането на трето обвинение срещу Иванов.

До момента са разпитани над 100 свидетели, но „предстои разпитването на още много", каза още Георгиев. Документът със секретна информация, споменат в обвинителния акт, е бил ксерокопиран неправомерно и занесен в дома на Иванов от самия него.

При тазгодишния обиск на жилището му органите на реда намериха и иззеха документа, в следствие на което се стигна и до присъда.

Георгиев обясни, че след като се запознае с мотивите на съда за произнасянето на тази присъда, военна прокуратура ще прецени дали да протестира срещу взетото решение.

Припомняме, срещу Иванов са повдигнати обвинения за престъпление по служба и за съставяне на документ с невярно съдържание.

Той бе арестуван на 18 март тази година в разгара на скандала в МВР, който доведе до оставката на министър Румен Петков.

Арестуването на Иван Иванов бе извършено от ДАНС след проверка, възложена от прокуратурата.