Условна присъда получи 37-годишният полицай Георги И., превел през границата двама иракчани, съобщиха от прокуратурата. Деянието е извършено преди две години.

По внесен обвинителен акт на Районна прокуратура - Елхово съдът наложи наказание от 1г. "лишаване от свобода", изпълнението на което е отложено за изпитателен срок от 4г.

На 23 май 2015 г. за времето от 18.00 ч. до 19.30ч. превел чужденците през ГКПП - Лесово, без разрешение на надлежните органи на властта.

На Георги И. е наложена и "глоба" от 1000лв. както и отнемане на ½ от стойността на лекия автомобил.

В началото на 2015 г. Георги И. работел като старши полицай - водач на служебно куче при ГКПП- Лесово. На горепосочената дата той и неговата съпруга пътували от Турция.

Върнали се същия ден като преди да навлязат на територията на ГКПП- Лесово били застигнати от лек автомобил, управляван от непознат мъж. От него слезли мъж и жена - иракски граждани, които се качили в автомобила на подсъдимия.

Граничарят помогнал на чужденците като свалил задните седалки, за да могат иракчаните да седнат на тези места. След това ги покрил с листове морска пяна, а върху тях положил чувал с тоалетна хартия.

В последствие потеглил и достигнал ГКПП - Лесово. Възползвайки се от добрите си колегиални взаимоотношения успял да премине бързо през пункта, през трасето за изходящи автомобили.

Това било забелязано от друг граничен полицай, който помолил подсъдимия да си представи паспорта. Георги И. обаче бързо напуснал територията на пункта. На около 6 км. след това бил спрян от служители на "Вътрешна сигурност" на МВР и бил задържан.

Присъдата на Районен съд - Елхово може да бъде обжалвана пред Окръжен съд - Ямбол.