СГС осъди на 3 години условно с 5 години изпитателен срок бизнесмена Христо Ковачки. СГС наложи глоба на Ковачки в размер на 20 000 лв. и определи една десета от имущество му да бъде конфискувано в полза на държавата. Ковачки трябва да изплати и разноските по делото, които са в размер на 42 500лв.

СГС промени мярката му за неотклонение в подписка и гаранцията в размер на 200 000 лв. ще му бъде върната. Присъдата може да бъде обжалвана в законовия 15-дневен срок.

По първото обвинение за подадени справки и декларации с невярно съдържание с цел да избегне плащане на ДДС в размер на над 10 436 000 лв., съдът определи 3 години затвор и 20 000 лв. глоба.

По второто обвинение за това, че е упълномощил други лица, които да подадат данъчните декларации с цел да се избегне плащане на ДДС в размер на над 6 млн. лева и използване на документи за сключени фиктивни сделки, съдът определи лишаване от свобода за 3 години и конфискация на една десета от имуществото.

Окончателното наказание е най-тежкото от двата пункта на обвинението.

На излизане от съдебната зала самият Ковачки беше лаконичен и заяви, че според него решението на съда е нелепо и присъдата е трябвало да бъде оправдателна. От прокуратурата изразиха задоволство, че все пак се е стигнало до осъдителна присъда.

„Няма никакво значение дали една присъда е условна или осъдителна, когато тя е неправилна". Това заяви пред журналисти адвокат Ина Лулчева, която е защитник на Христо Ковачки.

По думите й, тази присъда е изненада за прокуратурата, защото тя през цялото време твърдяла, че Христо Ковачки е осъществил състава на престъплението, тъй като сделките са фиктивни, т.е. има съставени документи, но няма доставена стока.
„За всички машини, предмет на обвинението, се представиха доказателства, че те са налични. При това положение аз не зная той защо е осъден", заяви категорично Лулчева.

По повод определената една десета конфискация на имуществото на бизнесмена, тя коментира, че тази част на присъдата не може да бъде изпълнена така, както е постановена, тъй като имуществото на Ковачки не е установено по делото. „Когато не е установено по делото, не може да има конфискация, защото законът не допуска конфискация на неопределена имуществена маса", категорична е Лулчева.

Наблюдаващият прокурор Маргарита Немска подчерта, че това е една от първите присъди по тези текст. „Тъй като практика почти няма по тези текстове и решенията на съда са твърде малко, ще видите, че повечето от присъдите са условни", обясни за медиите прокурор Немска.

Припомняме, прокуратурата поиска 5 и половина години затвор за бизнесмена Христо Ковачки. Според държавното обвинение, чрез фиктивни покупки на машини Ковачки е спестил внасянето на ДДС. Според обвинението той използвал данъчен кредит с използвани неверни данни при покупко-продажбата.

От защитата опонираха, като посочиха, че сделките са редовни и машините са в наличност в складовете, като даже са записани и запорирани от комисията „Кушлев".

Първоначално на Ковачки бе наложена рекордна парична гаранция в размер на 300 000 лева, която бе намалена на 200 000 лева.