Условни присъди от по 1 година и 6 месеца с 3-годишен изпитателен срок получиха двама инспектори от ОБДХ - Бургас, подсъдими за искане и приемане на подкуп, съобщиха от прокуратурата.

Единият осъден е Петър А. (инспектор в отдел "Контрол на храните" при ОБДХ - Бургас), другият - Мая К. (главен инспектор в отдел "Контрол на храните" при ОБДХ - Бургас). 

Отстраниха от длъжност двама инспектори от БАБХ-Бургас заради подкупи

Отстраниха от длъжност двама инспектори от БАБХ-Бургас заради подкупи

Общо петима служители бяха обвинени в корупция през август

Те са подсъдими за това, че през периода между 29 август 2017 г. и 05 септември 2017 г. в град Несебър като съизвършители, на първата дата (29 август 2017 г.) са поискали 500 лева от С.М. подкуп от управител и едноличен собственик на ресторант.

Парите са били, за да не съставят акт за установени административни нарушения, въз основа на който да бъде издадено наказателно постановление. Подкупът бил и да не проверяват в кухнята на обекта, за да видят има ли и други нарушения по Закона за храните.

На втората дата (05 септември 2017 г.), двамата инспектори приели от С.М. 500 лева.

На всеки от подсъдимите е наложена и "глоба" в размер от по 1500 лева. Петър А. и Мая К. са лишени от право да упражняват професия или дейност, свързана с държавни контролни функции за срок от три години.

Присъдата на Окръжен съд - Бургас подлежи на обжалване пред Апелативния съд в града. 

Петима от БАБХ-Бургас са обвинени в корупция

Петима от БАБХ-Бургас са обвинени в корупция

Между 400 и 900 лева получавали от собственици на търговски обекти