Съдът отстрани от длъжност двама от инспекторите на БАБХ-Бургас, които бяха обвинени в корупция.

Припомняме, общо петима служители на Областната дирекция по безопасност на храните в Бургас бяха привлечени към наказателна отговорност на 28 август за участие в организирана престъпна група за подкупи и длъжностни престъпления на територията на областта.

Те бяха задържани на 27 август при спецакция на ГДБОП в Бургас, Несебър и Поморие.

Според събраните доказателства от началото на 2016 г. участниците системно извършвали фиктивни проверки на търговски обекти в Бургаска област или спирали реални проверки, извършвани от други служители в Областната дирекция. Неизвършени и прекратени проверки в търговски обекти са били установени в Бургас, к.к. Слънчев бряг, Приморско, Созопол и Китен.

Петима от БАБХ-Бургас са обвинени в корупция

Петима от БАБХ-Бургас са обвинени в корупция

Между 400 и 900 лева получавали от собственици на търговски обекти

В някои случаи директорът на ОДБХ-Бургас лично спирал текущи проверки, въздействайки на свои подчинени на място. Установено е също, че участниците в групата получавали между 400 и 900 лева от собственици на търговски обекти в Бургаско за изготвянето на задължителната за всеки обект "Система за самоконтрол".

През август на петимата обвинени бяха определени парични гаранции. В хода на разследването са били събрани нови доказателства за участие в престъпната група на още двама служители в Областната дирекция.

В средата на октомври Специализираната прокуратура им повдигна обвинения и им определи мерки за неотклонение "парична гаранция".

Отстраняването от длъжност на двамата инспектори в БАБХ-Бургас не подлежи на обжалване.

ГДБОП нахлу в БАБХ-Бургас
Обновена

ГДБОП нахлу в БАБХ-Бургас

До момента петима са задържани