Ваксините срещу хепатит А за всички деца от 2 до 18г. от пловдивските ромски квартали Столипиново и Шекер махала ще бъдат раздадени на общо практикуващите лекари по вече уточнени списъци, съобщиха за БНР от РИОКОЗ.

За да не се губи време докато се изчака доставката на ваксината, започва и уведомяването на родителите.

Припомняме, че на заседанието си в понеделник комисията по бедствия и аварии гласува привеждането на 625 000 лв. на Министерството на здравеопазването за първия етап на реализацията, която ще трябва да обхване 12 400 деца.

Непосредствено преди 15 септември ще се разбере дали в двата квартала ще има затворени училища и детски градини заради епидемията от хепатит, коментира днес директорът на РИОКОЗ д-р Ани Агирлян.

На този етап препоръките на инспекцията са да бъдат извършени навсякъде ремонти и дезинфекция, като при спазването на добра хигиена не би трябвало да има проблеми със започването на новата учебна година.

Според специалистите пикът на болестта в Столипиново все още не е достигнат. От общо 281 заразени до момента в квартала, 63-ма са постъпили в болница само през изминалата седмица. Въпреки продължаващото интензивно почистване, най-голям проблем остават непрекъснато изникващите нерегламентирани сметища, продължава продажбата по улиците на домашно приготвени храни. При съвместните проверки на инспекцията и полицията са затворени още три хранителни обекта за лоша хигиена и на други четири са съставени актове.