С обяви, разлепени по улични стълбове и сгради във Варна фиктивни строителни бригади предлагат ремонт на покриви на ниски цени, съобщи БНТ, позовавайки се на МВР-Варна.

За последната година в полицията във Варна са подадени 10 сигнала за подобен вид измами, установени са четири мними бригади.

ГДНП даде на прокурор и ремонт на покрив в Александровска

ГДНП даде на прокурор и ремонт на покрив в Александровска

Проверката е започнала след сигнал за нередности, изискана е документацията от лечебното заведение

Понякога в процес на ремонта цената се променя, майсторите изчезват, повреждат покривите. Мнозина други бригади обикалят и малките населени места в областта, където мамят и принуждават хората да започнат ремонти срещу големи суми. През последните две години случаите са зачестили. Най-често жертви на този тип измами са предимно възрастни хора над 70 години.

След пороен дъжд, Бинка Дойкова от Варна търси фирма да почисти улуците на къщата ѝ. Звъни на една от обявите за ремонт, залепени по уличните стълбове. Така попада на строителна бригада с конкретно име.

С 101 925 лв. Ловеч ремонтира опоскания от крадци покрив на Покрития мост

С 101 925 лв. Ловеч ремонтира опоскания от крадци покрив на Покрития мост

Дървената обшивка на моста се нуждаеше от импрегниране

"Дойдоха четирима и без повече да ме питат за какво ги викам, що ги викам, хукнаха по стълбището нагоре и след няколко минути чухме трясъци горе", казва тя.

В резултат на действията им жената е принудена да започне непланиран ремонт на покрива. Започва и изнудването за пари.

"Поиска 3 хиляди лева. 12 086 лева съм му броила пари за половин покрив", каза тя.

Обявите за ремонт са една от престъпните схеми на измамниците, казват от полицията.

Мнимите бригадири обикалят и селата, за да изнудват хората. "Под предлог да услужат, че са правили ремонт във вилната зона и са им останали материали, керемиди, улуци, бетон и предлагат срещу символична сума да им извършат тези действия", каза гл. инспектор Живко Костадинов, началник на сектор "Престъпления против собствеността" в МВР-Варна.

В този капан попадат немалко хора от дългополското село Сладка вода. "Членовете на две от бригадите живеят в близките села около Варна. Другите бригади са от Ямболско, а другата от Добрич", каза гл. инспектор Живко Костадинов.

От полицията призовават да не се звъни на случайни обяви, а при съмнение за измама да ги сигнализират веднага.