От ГДБОП преброили около 400 организирани престъпни групи с над 2000 членове. Класификацията е към края на миналата година. Това каза директорът на ГДБОП-МВР главен комисар Ивайло Спиридонов, цитиран от БГНЕС и Дарик.

Точните цифри ще са ясни, след като минат отчетите за миналата година на дирекцията.

"Организираните престъпни групи не са строго определена цифра, всеки ден се менят. Едни са елиминирани от структурите, които са ангажирани в държавата да противодействат на престъпността, други сами по себе си се разпадат. Затова тази цифра ще намалява и ще се увеличава във времето. В края на миналата година беше установена цифрата около 400 групи с над 2000 участници в тях, така че в средата на тази година е възможно да намалеят или пък да се увеличат още повече", посочи Спиридонов.

Според данни от средата на 2015 година около 280 организирани престъпни групи с 1200 членове функционират на територията на България.

Припомняме, по-рано през деня разследващите заявиха, че са разбили две организирани престъпни групи. Главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов определи като успешни двете реализации. Едната група е за преправяне и разпространение на оръжие.

ГДБОП разби група преправяла и търгувала с оръжие у нас и в Турция

ГДБОП разби група преправяла и търгувала с оръжие у нас и в Турция

Столичен гараж е бил пригоден за работилница за изработване на детайли

Другата е неутрализирана на 18 януари. Тя действала на територията на област Варна. "Задържани са общо 18 лица. Работата по процесуално-следствените действия по документиране на престъпната дейност на тази група продължава и към момента", каза главният секретар на МВР Георги Костов. До момента са повдигнати обвинения на 8 души.