Окръжна прокуратура - Благоевград е внесла обвинителен акт срещу 82-годишния И.С. от с. Мендово, убил на сина си.

Обвиняемият живеел с жена си в с. Мендово. Семейството обитавало двуетажна къща, а вторият етаж се ползвал от сина им - Р.С. Поради ежедневна употреба на алкохол от страна на сина, отношенията с родителите му били влошени. От 2008 г. до 2015 г. синът многократно е настаняван и лекуван в психиатрично заведение с диагноза поведенчески разстройства, вследствие на употреба на алкохол.

Тъй като не работел, непрекъснато искал пари от възрастните си родители. Постоянно тормозел психически и физически майка си и баща си, а когато те му отказвали финансова подкрепа, им нанасял побой. Често, след като били малтретирани от сина си, двамата отивали в дома на дъщеря си в с. Първомай, а обвиняемият С. нощувал и в сламена колиба, която се намирала в близост до селото. За агресивното поведение на Р.С. възрастните родители подавали жалби до полицията и до кмета на с. Мендово.

Около 21 ч. на 15 юли 2016 г. мъжът отишъл при родителите си, за да търси пари. След като му било отказано, той заплашил да ги набие с дървен кол. Бащата му дал два лева и той излязъл от къщата, за да си купи алкохол. След това обвиняемият И.С. се отправил към колибата си, за да пренощува там. Няколко часа по-късно при него дошъл синът му, който бил пиян и отново поискал пари.

След първоначалния отказ агресивният мъж взел един кол и го заплашил с побой. Обвиняемият пак му дал два лева, след което синът му се върнал в кръчмата. По-късно вечерта Р.С. се прибрал в дома си пиян и легнал да спи в стаята на втория етаж.

След полунощ възрастният мъж също се прибрал в къщата. Взел брадва и около 2 ч. през нощта се качил в стаята, където спял синът му. Обвиняемият С. му нанесъл два удара - в областта на шията и по главата, след което бързо напуснал дома си. Скрил брадвата в слама до колибата.

Около 7 ч. сутринта, когато съпругата му се събудила, той й казал, че синът им "вече няма да пие ракия". След това отишъл до дома на кмета и му разказал за случилото се. Последният го придружил до къщата му, видял окървавеното тяло на пострадалия на втория етаж и се обадил на телефонен номер 112.

От заключението на съдебно-медицинската експертиза се установява, че смъртта на Р.С. се дължи на обширно, напречно разположено през горната част на шията, порезно-посечно нараняване.

Според вещите лица, към инкриминирания период, бащата е усещал силен страх, раздразнение, безизходица, витална застрашеност, депресия. Те посочват, че той може да дава обяснения и да участва в качеството на обвиняем в наказателното производство.

Предстои делото да продължи в съда.