Полицаи от Бургас и Русе задържаха петима мъже от Ветово и Бургас, за схема с телефонни измами, съобщават на брифинг Йовита Григорова - зам. апелативен прокурор и говорител на Апелативна прокуратура - Бургас, Иван Кирков - административен ръководител на Районна прокуратура - Бургас и старши комисар Калоян Калоянов - директор на ОДМВР - Бургас.

Двама от мъжете са от Ветово, област Русе, а другите трима - от Бургас. Старши комисар Калоянов коментира, че организацията им била солидна, намирали домашните телефони на възрастните хора на случаен принцип, а след това се сдобивали и с мобилния, ако пенсионерите разполагат с такъв.

Извършвали измамите по класическата схема "Помощ на полиция при задържане на ало измамници". Престъпната дейност продължила от март до 20 юли, като при последните измами жертвите са жени на 77 и 92 години. В единия от случаите, благодарение на полицейските действия е предотвратено предаването на 2 000 лв., а във втория случай - 600 лв. са открити преди да бъдат изнесени към адрес, указан от измамниците.

Според старши комисар Калоянов мулетата за конспирация наели два различни автомобила, с които се придвижили до Шумен, където била срещата им със самите измамници.

Мъжете от Ветово, които са братя и са с богато криминално минало, набират мулета през обяви за работа, публикувани във вестници или Интернет. По този начин се свързват и с единия от бургазлиите, който впоследствие ангажира за мулета и двама свои познати. Любопитното е, че единия от тях е на 70 годишна възраст.

В хода на разследването е констатирано, че петимата мъже са съпричастни към седем телефонни измами с обща вреда около 60 000 лв., осъществени на територията на Бургас.

В единия от случаите измамен дава два последователни пъти различни суми, като първия път предава парите по схемата "закупуване на черна и бяла техника", а на следващия ден - по класическата схема "оказване на съдействие на полицията при залавяне на ало измамници".

Прокурор Иван Кирков обяснява, че са повдигнати обвинения на мъжете от Ветово в качеството на извършители, а на тримата бургазлии като помагачи. За извършените престъпления двамата братя са заплашени от лишаване от свобода от 1 до 8 години.

Старши комисар Калоянов допълва, че се извършва активна превантивна дейност, като се работи не само с потенциалните жертви, но и с банковите служители. Благодарение на техните адекватни действия само за миналия месец са предотвратени пет телефонни измами.

Задържаха изпечен ало-измамник от София

Задържаха изпечен ало-измамник от София

Извършил 4 телефонни измами, а отнетите суми възлизат на 100 000 лв.