Върховния касационен съд (ВКС) отказва да образува производство по делото срещу кмета на Дупница и върна делото в Районен съд - Дупница, за да потърсят съдия, който да не се отведе. Делото се връща с указания, които трябва да бъдат изпълнени, преди ВКС да може да реши делото да се разглежда в друг, еднакъв по степен съд

Казусът с кмета на Дупница е стигнал твърде рано до ВКС, тъй като на 5 август последният избран докладчик по делото се е отвел от разглеждането му.

ВКС обаче е установил, че съдиите от гражданското отделение на съда не са се отвели от горецитираното дело. "За да е налице хипотезата на чл. 43, т. 3 от НПК, е абсолютно задължително отвеждането на всички съдии от даден съд, независимо от тяхната специализация. От направената справка е видно, че липсват депозирани самоотводи от съдии от състава на съда."

Това означава, че Районен съд - Дупница трябва да проведе ново разпределение за избор на съдия докладчик на принципа на случайния подбор до изчерпване на всички съдии от състава на съда, след което по необходимост може да го изпрати отново на ВКС.

Съдиите в Дупница отказаха да съдят кмета Дангов

Съдиите в Дупница отказаха да съдят кмета Дангов

Мотивът на магистратите е, че познават и двете страни по делото

Делото, по което обвиняем е кметът на Община Дупница Първан Дангов, е с пострадало лице е временно изпълняващият длъжността началник на РУ - Дупница Йордан Зарев. 

Обвинението срещу Дангов е за отправена закана към началника на полицията в Дупница, а поводът за заканата е извършвана проверка от Районното управление на МВР в Дупница, при която са изискани документи и е изпратена призовка на кмета.