Мрежа за трафик с фалшиви банкноти от 100 и 200 евро, идващи от България, е разбита.

Това съобщи БТА като се позова на информация от испанската гражданска гвардия, цитирана от Франс прес.

Проверките са извършени в градовете Аликанте, Барселона, Валенсиа.

Арестувани са 23 души като повечето от тях са българи.

Разследването е започнало преди година, когато търговци подали сигнали, че са получавали като заплащане фалшиви банкноти.

Следователите от отдела по икономически престъпления са се насочили към областта Аликанте, където е бил и центърът на организацията.

Там се е провела и операция по изграждането на център за наблюдение, който е послужил за идентифициране на членовете на престъпната група. Първоначално на летището във Валенсия са били задържани 2 румънци, които са носели в себе си 10 000 фалшиви евро и са били готови да напуснат страната с тях.

По-късно агентите на гвардията са успели да открият още 9 адреса и да арестуват 21 члена на мрежата.

Те са обвинени са в фалшификация на пари и документи, както и в незаконно притежание на оръжие.

Мрежата е транспортирала фалшивите банкноти от България към Испания през автобусни линии. Преносителите са взимали между 20 и 30 % от реалната стойност на това, което са прекарвали.

Фалшивите пари са пристигали при главатаря на бандата, който ги е разпространявал из цяла Испания, информира испанското издание noticias adn.

Подобни банкноти са били открити в Теруел, Барселона, Бургос, Ваядолид, Мурсия и Леон както и някои части от Галисия.

В апартаментите на престъпниците са били открити фалшиви документи, електронни устройства за записване, които са поставяли на банкомати, малко количества дрога и 27 550 фалшиви евро.