Програма за превенция на самоубийствата ще бъде включена към програмата за психично здраве, съобщи новият зам.-министър на здравеопазването Мирослав Ненков.

Той поясни, че програмата за превенция на самоубийствата ще се разгърне не заради случаите на самозапалвания в последно време, а защото самоубийството е проблем на всяко общество, включително и на нашето.
Програмата изисква финансови средства и те са осигурени по линия на норвежки финансов механизъм, съобщи още Ненков.

Това не е програма за превенция на самозапалванията, това е програма насочена към рискови групи хора, склонни да посягат на себе си по една или друга причина, уточни Ненков и изрази увереност, че програмата скоро ще се реализира.

Ненков съобщи, че има Ръководство на Световната здравна организация за начина на отразяване от медиите на такова трагично събитие като самозапалването.
В никакъв случай препоръката не е да не се отразява, но начинът на отразяване е много важен, защото показва всички детайли, изгорени дрехи.
Това са мънички капчици, които биха могли да прелеят чашата на някой човек, който е граничен и е склонен да направи такъв ужасяващ акт, добави Ненков.

Има заповед до районите здравни инспекции да направят съответната организация за разгръщане на образователна програма, насочена към рискови групи, отбеляза Ненков и уточни, че в общественото здравеопазване и сферата на психичното здраве има специалисти, които са компетентни.

Не става въпрос за програма, насочена към конкретни хора, за които някой знае или предполага, че би посегнал на живота си. Това е образователна програма и след обратната връзка от районните здравни инспекции министерството ще може да обяви по-подробно какво ще включва програмата.

Министърът проф. Николай Петров представи своя екип. За Мирослав Ненков, който е анестезиолог от ВМА и има ресор болничната помощ Петров каза, че поема тежък сектор.
Предстоят тежки разговори и с ръководството на здравната каса. Според министъра за дава месеца едва ли е възможно да бъдат направени кардинални промени, но е възможно да се успокои системата.

Той представи и другия си нов зам.- министър - Лидия Нейчева, която е магистър фармацевт и поема сектора на лекарствата.
Тя заяви, че ще бъде направено всичко възможно да се осигури необходимия достъп до лекарства.
Нейчева каза, че е в непрекъсната връзка с производители и дистрибутори на необходимите медикаменти за онкоболни и посочи, че ще бъде направено всичко необходимо да бъдат осигурени максимално бързо.

Министър Петров допълни, че Националният съвет по лекарствата, който беше определен с решение на Министерски съвет на 20 март е в състав 45 души и има приет устройствен правилник.

Министър Петров съобщи, че в понеделник е поканил за разговор шефа на здравната каса д-р Пламен Цеков и каза още, че ще бъде обсъждана проблемната методика, срещу която съсловието негодува.
Той посочи, че ще бъде направено предложение, ако не цялостно то поне частично да се върне старата методика и подчерта, че в никакъв случай няма да се рискува да се срине бюджета на касата.

Запитан дали интензивното лечение ще се върне към министерството, Петров припомни, че КС се е произнесъл за трансферите още миналата година.
Възможно е с Пламен Цеков да бъдат обсъдени евентуални промени в наредби.

Предоставил съм стопроцентово доверие на моите заместници и бих искал да имам и тяхното, каза министър Петров, като подчерта, че работата в екип е много важна и предполага постигането на нещо добро в рамките на тези месеци и на фиксирания бюджет.