В първия учебен ден Пътна полиция започва традиционна акция "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!".

Днес в 10 часа в двора на 119 СУ "Акад. Михаил Арнаудов", ул. "Латинка" № 11, в София, за трети пореден път първокласниците ще бъдат съпроводени до класните си стаи, освен от своите учители и от полицаи от ГД "Национална полиция" и СДВР, както и от популярна личност.

Първият урок на децата ще бъде по безопасност на движението по пътищата. Пътни полицаи ще обърнат внимание и на родителите, че отговорността на пътя е обща, а възпитанието за безопасно поведение на пътя трябва да започва от най-ранна детска възраст.

Представителите на отдел "Пътна полиция" в ГДНП подготовят и старта на Европейския ден без загинали на пътя - 21 септември, който по идея на Европейската мрежа на службите на пътна полиция - TISPOL, се провежда в Европа под наименованието EDWARD (European Day Without A Road Death). В дните до старта на кампанията ще бъдат реализирани различни инициативи, а на сайта на ГДНП ще бъдат публикуват препоръки за безопасно шофиране.

Спаси животи! Това е мотото на тазгодишната кампания на Пътна полиция в България по повод 21 септември, Европейския ден без жертви на пътя. Инициативата е на TISPOL - Европейската мрежа на службите на пътна полиция. Тя се провежда за втора поредна година, като целта е да се обърне внимание на водачите да са по-внимателни на пътя.

На 21 септември в България и във всички страни, членки на TISPOL, ще се проведе операция EDWARD (European Day Without A Road Death). Целта е в този ден по пътищата на Европа да няма загинали хора. Според статистиката, около 70 души загиват по шосетата на Стария континент. Цифрата е стряскаща, но статистиката може да бъде променена, ако водачите са по-разумни на пътя.

Ето защо от 11 до 21 септември, всяка сутрин в 10 часа, ще се публикува по една препоръка за безопасно шофиране, онагледена с графика. Тях ще можете да видите в прикачените документи. Всеки ден, от 13 септември, ние ще добавяме по един прикачен файл.

Всеки, който желае, може да се присъединявани към операция EDWARD, като се регистрира на адрес: http://roadsafetydays.eu/.

В същото време, може да се подпише декларация за подкрепа на адрес: https://projectedward.eu/. В социалните медии може да се изпращат и подходящи видео записи (#ProjectEDWARD).

Информация от TISPOL за проекта EDWARD е публикувана на български език на адрес https://vimeo.com/226122883.