300 от близо 3000 социално слаби се включиха в почистването на боклука в ромските квартали Шекер махала и Столипиново, съобщи БНР.

Припомняме, социалният министър Емилия Масларова поиска подпомаганите от министерството да отработят 5-те изисквани от закона работни дни, като почистват боклука в ромските махали, където избухна епидемия от хепатит А.

В противен случай те няма да получат своите помощи.

Министърът заяви, че властите ще бъдат безкомпромисни за изпълнение на тези условия, които били договорени заедно с кметството.

Министерството ще осигури минерална вода за децата и дезинфектантни кърпички за ръцете.

Междувременно кметът на Пловдив Иван Чомаков обяви, че в понеделник започва процедура по събаряне на незаконните постройки в Столипиново и Шекел махала, като целта е да се ограничи епидемията от хепатит.

Освен това още 30 легла, освен осигурените вече 30 допълнителни, ще бъдат разкрити инфекциозната клиника на пловдивската университетска болница „Св. Георги", за да се покрият нуждите, предизвикани от епидемията.

От клиниката съобщиха, че ще бъдат освободени лекарски кабинети и други помещения, ползвани от администрацията и ще бъде сформирано ново отделение.

За пациентите без здравна осигуровка ще бъдат отпуснати допълнителни средства от министерството.
За останалите болни, 90 на сто от които са деца, ще плати здравната каса.

До момента болните от хепатит в Столипиново са 147, в Шекер махала - 24, а от околните села са приети за лечение 18 души.
Специалистите очакват до няколко дни да намалее броят на заболелите.