Софийски градски съд излезе с остра декларация по повод изявления на премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Цветан Цветанов.

По-рано днес Цветанов заяви, че се обсъжда възможността делото "Николов-Стойков" да бъде изнесено в Германия и да се гледа от германски съд.

От съда подчертават, че двете дела, образувани по обвинителни актове срещу Марио Николов, все още са във фаза на съдебно следствие.

Разглеждат се исканията за събиране на доказателства както в полза на държавното обвинение, така и в полза на защитата, което се дължи от българския съд по силата на закона и като независим орган на съдебната система.

В изявлението на Софийски градски съд се казва, че думите на министър-председателят Бойко Борисов, че по делото „прекрасно се знае кой не си е свършил работата" и къде е „политическия чадър", будят недоумения.

Внушения от такова политическо естество са напълно неприемливи за осигуряването на справедлив и честен процес, са категорични от съда.

Относно коментара на вътрешния министър Цветан Цветанов, че се търси правен механизъм за изпращане на второто дело в Германия, СГС заявява, че не съществува какъвто и да е механизъм по силата на който държавата да се откаже от своя суверенитет, да разследва престъпления извършени от български граждани и на нейна територия.

Недопустимо е само две седмици преди изслушване на съдебни пледоарии по това дело да се предрешава изхода на същото и да се поставя под съмнение безпристрастността на съда, се казва в съобщението на съда.

В заключение СГС цитира изявленията на председателя на ОЛАФ Тиери Кретин, който казва, че съдебната система в България е независим орган и би трябвало да се уважават нейните решения.