Будимир Куйович, както и хиляди затворници, имат право да дават интервюта. Това заяви бившият директор на Софийския затвор Милети Орешарски, цитиран от БНР.

Според Орешарски единственият ефект от прякото включване в ефира на БТВ на осъдения на 16 години затвор за наркотрафик черногорец, ще бъде наказанието, което той получи за притежаване на телефон в затвора.

"В момента има поне 200 телефона в затвора. Ето сега, в момента, ако ни слушат затворници, ако знаят вашия телефон, десет човека едновременно могат да се обаждат към вас. Това е процес, който много трудно се спира. Все пак да не забравяме, че това е затвор в България", обясни Орешарски на интервюиращия го.

"Куйович, както и хилядите затворници имат право да дават интервюта, да се срещат с журналисти, да кореспондират съвсем спокойно и нецензурирано.
Ако не беше това интервю, дадено при тази телевизия, нима това, което той искаше да каже, можеше да остане нечуто.
В никакъв случай. Е, тогава какво се проверява сега?", запита още ексшефът на Софийския затвор.

Според Милети Орешарски в Софийския затвор Куйович никога не е бил посещаван от хората, чиито имена спомена в телевизионното си интервю.

Припомняме пред БиТиВи Куйович потвърди, че е плащал на Румен Петков и Валентин Петров, освен това представители на ДАНС и прокуратурата са го притискали да даде компромати срещу Илия Илиев и Ваньо Танов.

Бившият директор на Софийския затвор каза още, че Будимир Куйович никога не е бил извеждан от затвора в столицата, за да бъде воден на разпит в ДАНС.

"Той в ДАНС никога не е извеждан, защото няма как да бъде изведен в ДАНС. Той е бил извеждан само на процесуалноследствени действия, които се провеждат при органите на съдебната власт, а пък ДАНС не са такива", обясни Орешарски.

"ДАНС не може да нареди на администрацията, на който и да е затвор или арест, който и да е затворник да бъде извеждан някъде. ДАНС няма подобни правомощия. Само орган на съдебната власт, съдът и прокуратурата в случая могат да нареждат нещо подобно", допълни още той.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов коментира, че не трябва да се приема всичко, което Будимир Куйович казва.

"Куйович има една доста тежка осъдителна присъда, която произнесе българският съд и в тази посока той е в състояние да говори абсолютно всичко, но това не би трябвало да се приема като чиста монета, но въпреки всичко институциите трябва по някакъв начин да реагират на подобни твърдения", смята Цветанов.

"Всички тези лица, за които се споменава, те са публични личности и спазвайки закона, постовете, които заемат или са заемали, те са декларирали по надлежния ред, предполагам, всичко това, което имат като имущество и сметки.
Всичко, което може да бъде предприето, ще бъде предприето от изпълнителната власт", обеща вътрешният министър.