Инцидентите в ромските махали от няколко града в страната не са етнически, заяви директорът на Национална служба „Полиция" комисар Валентин Петров.

"Те са битови и криминални, а не етнически", заяви комисар Петров, цитиран от Инфо радио.

Според него тези инциденти се преекспонират в общественото пространство и именно това преекспониране може да превърне подобни конфликти в опасност да етническия мир в страната.

Валентин Петров призова медиите и политиците да бъдат внимателни с темата.

Софийски районен съд наложи най-тежката мярка за неотклонение „задържане по стража" на трите момчета, обвинени за побоя над роми на 12 август в квартал "Красна поляна". Също в ареста остават и тримата роми, които са задържани заради ответния побой, предизвикал двудневните безредици в столичния квартал.

Припомняме че освен напрежението в кв. „Красна поляна" в град Самоков през нощта на 22 срещу 23 август при сбиване между младежи загина едно момче. Същия ден четирима роми бяха задържани в Карлово, тъй като са нападнали свои съграждани, но от друга ромска фамилия. Сбиването е било продължение на свада от преди седмица, когато сериозно беше ранен мъж.
От инцидентите в столичния квартал напрежението в ромските махали остава.

Вчера вечерта 17-годишно момиче е било пребито от няколко жени от ромски произход с цел грабеж. Момичето е настанено в болница с контузни рани по главата и тялото.