У нас остана усещането, че специализираните структури - съд и прокуратура, бяха закрити, защото работеха и постигаха резултати. Това заяви в ефира на БНТ бившият административен ръководител на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова.

По думите й докато тя е била начело на Спецпрокуратурата дела на трупчета там не е имало. Маджарова поясни, че разследванията понякога не са провеждали в нормални срокове. Тя отдаде на това на тромавия наказателен кодекс и кадровия дефицит с специализираните структури.

Длъжници сме на обществото особено по делата за корупция по високите етажи на властта. Докато я имаше Спецпрокуратурата, тя бе натоварена с тази задача, но от 2019 г. до закриването си, посочи Маджарова. Като проблем за постигането на осъдителни присъди по тези дела тя определи законодателната рамка. Според нея законите които касаят силовите структури се променят постоянно.

Маджарова подчерта, че след закриването на Специализираната прокуратура стотици неприключили дела са били изпратени по компетентност на окръжните прокуратура. Тя изтъкна, че не и е известно някое от тях вече да е приключило.

Свалянето на кворума за отстраняване на главния прокурор от 17 на 13 гласа е опасно, изтъкна Маджарова. Опасно е защото не се осигурява тази независимост, която е нужна. Магистратите трябва да са сигурни, че тяхната независимост няма да зависи от конкретен казус, допълни тя.

Валентина Маджарова бе категорична, че за съдебна реформа е нужна сериозна обществена дискусия.

Край на специализираното правосъдие, 122 гласа "за"

Край на специализираното правосъдие, 122 гласа "за"

Точно една година след първото внасяне на законопроекта за това