На 22 март ще продължи делото за цената на винетките във Върховния административен съд (ВАС), съобщава БГНЕС.

Делото е образувано по жалбата на столичанина Николай Филев. 10 искания за присъединяване са били подадени до днес. За разглеждане от магистратите вече са допуснати осем от тях.

Административният съд е приел за разглеждане по делото жалбите на инженер Тодор Тодоров, Борислав Райчев и сдружение „СИЛА – силна икономика и реална алтернатива”.

Сдружение "Център за законодателни оценки и законодателни инициативи" също е подало молба на 21 януари. Магистратите обаче са оставили без разглеждане тази жалба и са прекратили производството в тази част.

Николай Филев не се яви на днешното дело. Той твърди в жалбата си, че не е мотивирано предприетото 45-процентно увеличение в размера на годишната винетна такса за автомобилите от 3-та категория. Проектът за изменение на цените заедно с мотивите и доклада към проекта не били публикувани нито на страницата на МРРБ, нито на тази на МС.

За следващото заседание бе поискан разпит на свидетели, сред които и IT-специалист.

Друг жалбоподател – Тодор Тодоров, пояснява, че пуснал жалбата си веднага след излизането на постановлението на Министерския съвет.

Той коментира, че е порочна практика гражданите да се придвижват от едно населено място към друго и да плащат задължително винетни такси. Тодоров е категоричен, че такова нещо няма в цяла Европа, нито пък в света. Освен това цените на винетките не съответствали на доходите на българина.