След протест на Окръжна прокуратура - Сливен е наложена мярка за неотклонение "задържане под стража" на четиримата обвиняеми за организирана системна контрабанда на акцизни стоки и изпиране на пари, които бяха пуснати от ареста от Окръжния съд.

Четиримата бяха привлечени към наказателна отговорност след полицейска операция, проведена на 18 и 19 май 2022 г. под надзора на Окръжната прокуратура в Сливен.

Обвиняемите бяха задържани за срок до 72 часа от Окръжна прокуратура - Сливен, която внесе и искане за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража". То не бе уважено от Окръжен съд - Сливен, който пусна трима от тях под гаранция, а на единия наложи мярка за неотклонение "подписка". Решението бе протестирано от Окръжната прокуратура в града, което доведе до проведеното днес заседание на Апелативен съд - Бургас.

ГДБОП задържа девет души при мащабна спецакция в Сливен

ГДБОП задържа девет души при мащабна спецакция в Сливен

Открити са злато и огромно количество пари, натъпкани в чували

Участвалия в съдебното заседание прокурор посочи, че първоинстанционният съд неправилно е възприел, че липсва реална опасност тримата пуснати под гаранция да се укрият или да извършат ново престъпление. Според него такава опасност има заради възможността обвиняемите да получат наказания до 12 години "лишаване от свобода", избягването на което е възможно да мотивира у всеки от тях желание да се укрият. Посочено бе, че обвиняемите често са пътували извън страната. Имат и съучастници зад граница.

В първоинстанционното определение на съда не е взет под внимание фактът, че единият обвиняем е осъждан, а по отношение на него се провежда и друго досъдебно производство. Тези факти го характеризират като личност с висока степен на обществена опасност.

Изводът на окръжния съд, че по отношение на четвъртия обвиняемия липсва обосновано предположение за извършване на престъплението, в което е обвинен, също бе атакуван от прокуратурата. Посочени бяха свидетелски показания, според които парични суми, придобити от осъществяваната контрабанда на цигари във Великобритания, са предоставени именно на него.

Повдигнаха обвинение на шестима от задържаните при спецакцията в Сливен

Повдигнаха обвинение на шестима от задържаните при спецакцията в Сливен

За контрабандно пренасяне на акцизни стоки и пране на пари

Прокурорът изтъкна, че голяма част от свидетелите по досъдебното производство се намират в положение на зависимост от обвиняемите, които биха могли да им въздействат, ако не им бъде наложена мярка "задържане под стража".

Апелативен съд - Бургас изцяло отмени определението на Окръжен съд - Сливен и остави четиримата в ареста.

Решението е окончателно.