11 граждани на Ирак, преминали нелегално гръцко-българската граница, са били предадени на гръцките власти. Те са върнати на южната ни съседка по спогодбата за реадмисия. Предаването е осъществено вчера на ГКПП Капитан Петко войвода – Орменион, съобщават от пресцентъра на МВР.

Иракчаните са били заловени на 30 юли в зоната за отговорност на Гранично полицейско управление-Момчилград по време на спецоперация. В землището на кирковското село Лозенградци граничарите спрели за проверка микробус „Ситроен” и лек автомобил „Пежо”. Нелегалните пътували в микробуса. Те носели документи, издадени от гръцките власти.

Полицаите задържали иракчани, шофьора на микробуса и двама мъже, пътуващи в „Пежо”-то.

Районният съд в Момчилград на 1 август е осъдил пълнолетните иракчани на 3 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок. Те били глобени и с по 200 лева на човек.  

11-те иракчани били предадени на специализирания дом за временно настаняване на чужденци на дирекция „Миграция“ в Любимец.

На тримата български граждани са повдигнати обвинения за каналджийство.

Вчера иракчаните са били предадени на гръцките власти.

От МВР допълват, че през изминалото денонощие служители на РДГП - Драгоман са задържали 53 чужденци при опит да преминат нелегално българо-сръбската граница.

Елховските граничари пък са предотвратили 11 опита на 150 имигранти да преминат незаконно турско-българската граница.