Пломби на извадени зъби е едно от най-сериозните нарушения, установено при проверки на дейността на 31 варненски стоматолози.

Нарушението било засечено при сравняване на зъбния статус на произволно избрани 50 пациенти от практиката на всеки проверен лекар по дентална медицина, които са посетили в две последователни години стоматолога си.

Проверени са отразените зъбни статуси на пациентите за 2008 и 2009 г. и така от РИОКОЗ - Варна констатират и друго нарушение, съобщи zdrave.net.

Направена и платена по здравна каса пломба на зъб през 2008 година не фигурира в зъбния статус на пациента през същата година.

Само един от проверените 31 договорни партньори на здравната каса е бил изряден при отразяването на реалния зъбен статус на пациентите си.

Въвеждането на електронен зъбен статус е единственият начин порочната практика да бъде преустановена, посочват от здравната каса.

За откритите нарушения са съставени и са връчени протоколи, а глобата е възстановяване на изплатената от РЗОК дейност в троен размер.