Тричленен състав на ВАС остави без разглеждане касационните жалби на Комисията за защита на личните данни и ЦИК против решението на Административен съд, с което бе разрешено видеонаблюдението по време на изборите и броенето на бюлетините след изборния ден.

Делото пред първоинстанционния съд касае отменени указания относно обработването и защитата на личните данни, основно на представителите на СИК. С тях се въведе забраната за излъчване на живо в изборния процес. В тях се казваше, че средствата за масово осведомяване, фотографите, журналистите и видеооператорите на свободна практика могат да снимат в помещението. Всички останали участници в изборния процес не могат да обработват лични данни чрез видеозаснемане и/или разпространение поради несъвместимост на ролята им в изборния процес с целта на обработване на лични данни чрез видеозаснемане в изборния процес. Става въпрос за застъпници, наблюдатели и представители на партиите и коалициите да могат да снимат изборния процес на 2 април.

ЦИК остава против заснемането на броенето на бюлетините

ЦИК остава против заснемането на броенето на бюлетините

Комисията ще обжалва отмяната на забраната

От съществено значение е и обстоятелството, че по делото е отправено и преюдициално запитване, по което е постановено решение от Съда на ЕС, но последното е отчетено само формално в мотивите на обжалвания съдебен акт.

Определението по административното дело е окончателно.

Припомняме, че Централната избирателна комисия обжалва решението на съда да разреши разрешено видеозаснемането и излъчването от броенето на бюлетините след изборния ден на 4 април.

"Демократична България" поиска бърза писта за разрешаване от съда. От ДБ смятат, че отказа на Комисията да допусне видеонаблюдението на изборите подрива доверието в способността на този орган да гарантира честни и свободни избори.

Видеоизлъчване на броенето на бюлетините няма да има

Видеоизлъчване на броенето на бюлетините няма да има

ВАС остави гледането на делото по същество за 14 април 2021 г.

На 10 март ВАС върна делото за видеонаблюдението на изборите за ново разглеждане от Административен съд София - град, след като на 15 февруари АССГ остави без разглеждане жалбата срещу решението на Централната избирателна комисия от 8 февруари за утвърждаване на Указания за обработването и защитата на личните данни в изборния процес. Делото беше образувано по жалба на "Демократична България".