Тричленен състав на Върховния административен съд нареди на граничните власти незабавно да преустановят връчването на наказателни постановления и/или електронни фишове за неплатени глоби на ГКПП Кулата - Промахон и на ГКПП Илинден - Ексохи, съобщават от съда.

Определението по административно дело № 8975 от 2020 г. е окончателно. То бе образувано по частна жалба на адвокат И. Брусева срещу разпореждане на Административен съд (АС) - Благоевград, с което е отхвърлено искането й за прекратяване на неоснователни действия по извършването на системни проверки за невръчени наказателни постановления и/или електронни фишове по Закона за движението по пътищата и неплатени в срока за доброволно плащане глоби, наложи с тях, при преминаване на двата пропускателни пункта.

Шофьорите с неплатени фишове напускат страната, но като пътници

Шофьорите с неплатени фишове напускат страната, но като пътници

В случай, че решат да не плащат глобите, ще им бъде отнета книжката

В определението си върховните съдии изрично подчертават, че: "с оглед на трайната съдебна практика на Конституционния съд, на Съда по правата на човека и на Съда на Европейския съюз, обстоятелството, че държавата не може да изпълни задължението си по връчване на електронни фишове и на наказателни постановления, издадени въз основа на Закона за движението по пътищата, както и да събира вземанията си по тях, по никакъв начин не може да бъде основание за възпрепятстване на правото на напускане на страната".

Върховните съдии са описали в определението си и основните законови задължения на граничните полицаи, а именно : установяване на самоличността на лицето чрез идентификация; проверка на валидността на документа;  проверка за наличието на признаци за фалшифициране или подправяне на документа. Съгласно ал. 2, граничният полицай може да извърши проверка на лицето и в АИС "Граничен контрол" в рамките на минималната гранична проверка, а ал. 3 предвижда, че по правило лица, които се ползват с право на свободно движение, съгласно правото на Съюза, подлежат на минимална гранична проверка.

"От изложеното се установява, че липсва законово правомощие на органите и на служителите на Главна дирекция "Гранична полиция" да извършват контрол по Закона за движението по пътищата, включително проверки за невръчени наказателни постановления и/или електронни фишове по ЗДвП и неплатени глоби в срока за доброволно плащане при преминаване на ГКПП Кулата - Промахон и ГКПП Илинден - Ексохи. Проверките при преминаване на ГКПП могат да бъдат свързани със самоличността на лицата, валидността и истинността на представените документи (лична карта или паспорт)", пише още в решението на ВАС.

Огромни опашки от шофьори с неплатени фишове се извиха пред КАТ в София

Огромни опашки от шофьори с неплатени фишове се извиха пред КАТ в София

Водачите бързаха да платят глобите си, за да нямат проблеми на границата