Петчленен състав на ВАС отхвърли жалба на трима бивши шефове на фалиралата КТБ - Илиан Зафиров, Георги Христов и Александър Панталеев. Те искат отмяна на решения на съда от 2014 г., свързани с банката. Основанието, на което са настоявали за възобновяване на делата, е решението на съда в Страсбург от август миналата година. Решението постановява, че КТБ е била лишена от справедлив съдебен процес при делото за отнемането на лиценза ѝ. Погазено е и правото на собственост на акционерите.

Петчленният състав на ВАС приема, че решението на ЕСПЧ по делото "Корпоративна търговска банка АД срещу България" не може да послужи като основание за отмяна на съдебните актове.

Решението на ЕСПЧ следва да се съобразява с последващи съдебни производства, но не е основание за отмяна на влезли в сила съдебни актове, казват магистратите.

Припомняме, "Корпоративна търговска банка" АД бе създадена през 1994 г., разраснала се бързо в периода 2007 - 2014 и фалирала на 6 ноември 2014 г. Обявена е в несъстоятелност със съдебно решение на 22 април 2015 г.

Банкерът Цветан Василев, който е съден за фалита на управляваната от него Корпоративна търговска банка (КТБ), на няколко пъти искаше да бъде разпитан чрез видеоконферентна връзка, защото се чувства застрашен, ако се върне в България.

Още бившият главен прокурор Сотир Цацаров обясни, че ще разпита Василев само ако бъде екстрадиран. Наследилият го Иван Гешев, който беше и прокурор в специализирания съд точно по това дело, наследи и тази позиция.