Върховният административен съд потвърди решение на Комисията за защита на конкуренцията от месец юли 2008 г., с което бяха наложени 14 имуществени санкции на застрахователни компании и отделно на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) на обща стойност 2.470 млн. лв.

В края на 2007 г. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) образува производство във връзка с подписания от Асоциацията на българските застрахователи Меморандум за изработване на общи позиции и предприемане на съвместни действия по сключване на задължителна застраховка "Гражданска отговорност", пише Money.bg.

Според експретите от КЗК подписаният Меморандум цели определяне на единна минимална премия по застраховката "Гражданска отговорност", както и максимален размер на комисионните възнаграждения на застрахователните посредници.

Споразуменията между предприятия, както и решенията на сдружения на предприятия, които имат за предмет пряко или косвено фиксиране на цени или на други търговски условия, представляват най-тежкото нарушение на правото на конкуренция и увреждане на пазара.

Поради това в европейската практика е прието, че споразумения или решения с такъв предмет са незаконни сами по себе си (per se), дори когато все още не са предизвикали реален ефект на пазара, посочват от институцията.

Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване.

Припомняме, че миналата година от АБЗ в становище посочи, че Меморандумът има незадължителен характер и няма за предмет определянето на общи крайни търговски цени или на условия на търговия.