Върховният административен съд (ВАС) отмени временното спиране на ТЕЦ Марица-3. Над 200 работници, които са лишени от своите трудови възнаграждения са пуснати в непланиран отпуск имат право от защита.

ВАС е представена и нотариална покана от "Хидро Пауър Ютилитис" ЕООД за заплащане на над 36 млн. лева неустойки по договор за покупко-продажба на ток за месеците април и май. Причината е, че поради принудителното си и непланирано спиране топлоелектрическата централа не е изпълнила договореностите за доставка на записаните в договора количества електроенергия и не може да започне предварително планирания ремонт на инсталацията за периода 1 юни - 31 август 2022 г.

ТЕЦ "Марица 3" остава затворена, твърд остава екоминистърът

ТЕЦ "Марица 3" остава затворена, твърд остава екоминистърът

Установени са 8 случая на надвишени нива на серен диоксид от началото на 2022 г.

Припомняме, че работата на централата бе прекратена принудително от страна на РИОСВ - Хасково на 21 април, като на 29 май областният съд потвърди заповедта. Причината за спирането на мощността - превишаване на нормите на серен диоксид.

Превишенията на нормите за серен диоксид са предмет на дело на Европейската комисия срещу България, което е в напреднала фаза и се очаква решение на Съда на ЕС и налагане на санкции на страната ни. В града имаше редица протести за замърсяването на въздуха от топлоелектрическата централа. На 7 април Димитровград беше обгазен със серен диоксид, като бяха наложени предпазни мерки за населението. На предполагаемия замърсител - ТЕЦ "Марица" 3 АД беше издадено предписание за намаляване на работните мощности.