Въглищната ТЕЦ "Марица 3" край Димитровград ще остане затворена, докато не бъдат изпълнени екологичните изисквания.

В това бе категоричен министърът на околната среда и водите Борислав Сандов, който изслушан по казуса в ресорната комисия в Народното събрание. В заседанието взеха участие и представители на ръководството на ТЕЦ-а.

Припомняме, че работата на централата бе прекратена принудително от страна на РИОСВ - Хасково на 21 април, като на 29 май областният съд потвърди заповедта. Причината за спирането на мощността - превишаване на нормите на серен диоксид.

Борислав Сандов: ТЕЦ Марица 3 системно е нарушавал нормите за серен диоксид

Борислав Сандов: ТЕЦ Марица 3 системно е нарушавал нормите за серен диоксид

Някои от стойностите са преминали алармения праг

"Нарушенията, при които са установени надвишени нива на серен диоксид, са 30 броя на средночасова база за 2021 година и 8 броя от началото на 2022 година. РИОСВ е изпратила заповед за ремонт на инсталацията, в това число и на сградата, където се помещава котелното помещение, за да не се допуска замърсяване на въздуха", представи кратка хронология на казуса Сандов.

Именно косвеното замърсяване - не от комина на централата, а от недостатъчното уплътняване на производствените помещения, също било сериозен фактор за случващото се замърсяване на въздуха със серен диоксид.

И подчерта - безспорен факт било, че когато централата не работила, нивата на замърсяване в Димитровград били много по-ниски. Изготвен е бил и анализ дали затварянето на ТЕЦ-а би застрашило сигурността на родната електроенергийна система, като становището на Министерството на енергетиката било категорично - нямало такава опасност.

ТЕЦ-ът в Димитровград обжалва всички осем санкции

ТЕЦ-ът в Димитровград обжалва всички осем санкции

Издадени са предписания на предприятието, но то не ги е изпълнило, заяви Борислав Сандов

Не отговаря на истината това, че ТЕЦ "Марица 3" е основният замърсител на въздуха в района на Димитровград, категоричен бе от своя страна юристът на дружеството Юлиян Семерджиев. "Най-пресният пример е от вчера, когато беше отчетено превишение", подчерта той. А откъде идват въпросните емисии, макар и централата да не работи - от района на Гълъбово, намиращо се на броени километри, където има концентрация на няколко въглищни ТЕЦ-а.

Друг абсурд според представителят на централата е, че в заповедта за спиране на работа не били дадени указания какво да се направи, за да се разреши проблемът, т.е. не било ясно какво точно иска държавата. Сериозен щял да бъде и социалният ефект за Димитровград, ако се стигне до затваряне на централата, даваща препитание на няколкостотин енергетици.