"ТЕЦ Марица 3 системно е нарушавал нивата на серен диоксид от пускането си в експлоатация." Това заяви по време на брифинг министърът на околната среда и водите Борислав Сандов. По думите му някои от стойностите са преминали алармения праг - над 3 пъти надвишавали нормите и това създавало риск за здравето на хората,

Министърът заяви, че ЕС ни е осъдил за мръсния въздух. Той подчерта, че в целия Югоизточен регион трябва да се предприемат мерки за намаляване на вредните емисии. По думите му ЕК ще провери дали сме прекратили лошите практики. В противен случай Брюксел ще отправи нов иск към Европейския съд. Това пък ще доведе до финансови санкции за страната ни и евентуално затваряне на "много ТЕЦ-ове", добави екоминистърът.

Има предписание от РИОСВ-Хасково ТЕЦ-Марица 3 да не отваря и да остане в сила принудителната мярка, заяви Борислав Сандов.

Министърът коментира и темата за отменения протест на енергетиците от ТЕЦ-Марица 3. "Моето лично мнение, на човек, който е организирал над 100 протеста, е следното: установих, че има нарушение при организацията на протеста. Тръгнаха автобуси от Димитровград, но след като открих нарушението, те се върнаха обратно", заяви Сандов.

Той бе категоричен, че няма да позволи юрисконсулти или други представители на предприятия да заплашват и да поставят ултиматуми на държавни служители и на директори на регионални инспекции по околна среда.

Отмениха забраната за работа на ТЕЦ "Марица 3"

Отмениха забраната за работа на ТЕЦ "Марица 3"

Планираният за днес протест на служителите няма да се състои