Върховният административен съд отхвърли жалбите на еколозите относно изграждането на втори гребен канал в Пловдив, предаде БНР.

Според съда жалбите на екологичните организации, които досега спираха изграждането на канала, са неоснователни. Това дава зелена светлина за строежа на новия канал.

В Пловдив правят най-скоростния гребен канал в света

В Пловдив правят най-скоростния гребен канал в света

Целта е достойно домакинство на световните първенства

С настоящото решението на магистратите се връща определението на Административния съд в Пловдив, което разрешава строежа на гребен канал. С решението си ВАС също така осъжда сдруженията "Граждански контрол - Защита на животните" и "ГЕО" да заплатят по 100 лева на Регионалната инспекция по околната среда и водите и Община Пловдив.

Припомняме, организациите искаха становището на регионалната екоинспекция в Пловдив за съгласуване на проекта за "Дублиращ гребен канал - Екопарк Марица" да бъде отменено като незаконосъобразно.

Проектът за изграждането на втори гребен канал в областния град предвижда залесяването на 650 декара, дублиращ гребен канал на 105 декара, изкуствено езеро с острови за гнездене на птици и атракции.

Решението на ВАС е окончателно.

Сред мотивите на магистратите се посочва това, че по-голямата част от бъдещия обект попада в урбанизирана територия, а площите на защитените зони в района са незначителни.

55-годишна подаде сигнал за бомба на Гребната база в Пловдив

55-годишна подаде сигнал за бомба на Гребната база в Пловдив

Подала анонимен сигнал, съдят я по бърза процедура