Вторият гребен канал в Пловдив ще бъде най-скоростният в света. Това обяви председателят на Международната федерация по гребане (ФИСА) Макс Смит, цитиран от Радио Пловдив. В градския Дом на културата „Борис Христов" в града под тепетата се проведе  презентация на проекта за новото плавателно съоръжение.

И без това в момента всички гребци „обожават" Пловдив като перфектно място за международни състезания и считат сегашния канал за най-бързото трасе, а новият ще стане още по-атрактивно средище, допълни Макс Смит. Със същите доводи представителите на федерациите по гребане и по кану-каяк единодушно настояха за изграждането на втория канал.

Целта е достойно домакинство на Пловдив на световните първенства през 2016-а и 2018-а година, сподели градоначалникът Иван Тотев. Освен международен престиж, този проект предоставя изключителни ползи както за местната икономика, така и за обикновените граждани, които ще могат да ползват всички съоръжения и съпътстващи инфраструктурни придобивки  за отдих, развлечение и масов спорт, добави той.

От своя страна зам.-кметът по младежта и спорта Георги Тютюков изтъкна, че състезателните кампании траят от 10 до 20 дни годишно, като през останалото време пловдивчани ще се наслаждават свободно на всички атракции.

Общата стойност на проекта е 12 500 000 лева без ДДС, съобщи представителят на банка „Сосиете Женерал" Мартин Заимов. 2,5 млн. от тях  са по програмата „Джесика", още 5 млн. лева отпуска банката, а останалото финансиране трябва да осигури община Пловдив.

Крайният срок вторият гребен канал да влезе в експлоатация е до 2017-а година, като има възможност за пускането му дори година по-рано, за което градската управа полага максимални усилия, заяви Тотев. Той призна, че острите дебати с еколози - противници  на проекта  са го оскъпили допълнително с 2 млн. лева, за да бъдат задоволени всички претенции. Кметът увери, че така вече са защитени всички екологични аспекти и ликвидирани потенциалните проблеми в тази сфера.

Изпълнението на проекта за втори гребен канал стартира в началото на следващата година, вече няма какво да ни спре, отсече пловдивският градоначалник.