Задържаха израелец за 40 дни. Той е издирван за опит за убийство от Държавата Израел. Искането за ареста е на Окръжната прокуратура във Варна, съобщиха от държавното обвинение.

По искане на Окръжната прокуратура във Варна състав на Варненския окръжен съд взе мярка "Временно задържане за срок до 40 дни" спрямо Шалон М. С налагането на временния арест се осигурява производство по екстрадиция.

Израелският гражданин е издирван по заповед на Районния съд в Ашкелон, Държавата Израел, за извършен опит за убийство на 22 март 2017 г. Предвиденото максимално наказание в Израел за това престъпление е 20 години лишаване от свобода.

На 23 март 2017 г. Шалон М е задържан на гранично-пропускателния пункт на летище Варна. Издирването от израелските власти на техния гражданин е с намерение да бъде екстрадиран в родината си.

На основание член 13 от Закона за екстрадиция и европейската заповед за арест Окръжната прокуратура във Варна го е задържала за срок до 72 часа до произнасянето на съда. Израелският гражданин е имал назначен защитник и преводач.

Определението на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна.