Още три разследвания за неспазване на 14-дневната карантина по време на извънредното положение предоставят на Апелативната прокуратура във Варна, съобщиха от регионалното държавно обвинение.

Две от досъдебните производства са образувани в Девня, а едното е на Районната прокуратура във Варна. Обвиненията са за нарушаване на наредбата, правилата и мерките, издадени против разпространяването на заразна болест, каквато е коронавирусната инфекция - престъпление по член 355, ал. 2 от НК. Нарушението на карантината е по време на обявеното извънредно положение заради COVID-19, свързано със смъртни случаи, мотивират се от прокуратурата. 

Полицаите във Варна са проверили 37 адреса на хора под карантина

Полицаите във Варна са проверили 37 адреса на хора под карантина

Има две разследвания в града

Според юристите, често сред нарушителите са шофьори на товарни камиони, които след завръщането си в страната отново потеглят на път, вместо да изпълнят карантинния период от 14 дни.

Другите случаи са на варненци, завърнали се от рискови страни, най-често Италия, които използват престоя си тук за лична работа.

По време на пандемията от COVID-19 и извънредното положение във връзка с това прокуратурата напомня, че си дължим взаимно отговорно поведение, като едно от нещата е социалното дистанциране. 

Варненската прокуратура разследва мъж, неспазил 14-дневната карантина

Варненската прокуратура разследва мъж, неспазил 14-дневната карантина

Полицаите два пъти не го открили на адреса

Престъплението по член 355, ал. 2 от НК се наказва с лишаване от свобода по пет години и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

В Апелативната прокуратура има 11 досъдебни производства по член 355, ал. 2 от НК.