Кадровиците на Темида няма да разследват председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, стана ясно след заседание на Етичната комисия на ВСС.

В България олигархията си има държава, намекна съдия № 1

В България олигархията си има държава, намекна съдия № 1

Сигурно ще бъда обвинен за атентатор, който готви преврат, заяви Лозан Панов

"Етичната комисия прекратява преписката по случая и не извършва проверка по нея", обяви членът на ВСС и председател на Етичната комисия Ясен Тодоров след заседанието.

Той допълни, че са имали дълъг дебат. Голяма част от членовете на Етичната комисия, включително и самият Ясен Тодоров, били несъгласни с част от тезите, които председателят на ВКС изложил в своя реч. "Същевременно приемаме, че те са израз на негово вътрешно убеждение и не следва свободата на словото да бъде ограничавана по някакъв начин", допълни Тодоров.

Във ВСС решават дали да погнат Лозан Панов за речта му за „олигарсите” в системата

Във ВСС решават дали да погнат Лозан Панов за речта му за „олигарсите” в системата

"Не на страха" било принципно послание

Членът на Етичната комисия Галя Карагьозова е предложила да бъде записано, че няма извършено нарушение на Етичния кодекс. Надделял е обаче вариантът, който Тодоров обяви, че е приет с 8 гласа.

В гласуването не е участвала Юлиана Колева, тъй като е отсъствала.

"Приемаме, че това е позиция на председателя на ВКС, той си има своите виждания по определени въпроси и не е задължително те да съвпадат с вижданията на членовете на ВСС", коментира Тодоров.

Той е изразил становище, че едно "е и разделение магистратската общностзадълбаване и детайлизиране на думите на господин Панов ще вкарат в още по-голямо противоречи. Това, което пожелах на всички, е диалог, добронамереност и по възможност по-малко конфронтация", допълни председателят на Етичната комисия към кадровия орган на съдебната власт.

По повод факта, че вече над 200 съдии се подписаха в подкрепа на шефа на ВКС, Тодоров призова: "Нека не разделяме съдиите на подкрепящи или против, добри или лоши, без да казвам кои са добрите и кои - лошите".

145 съдии подкрепиха с подписите си речта на Лозан Панов за олигархията у нас

145 съдии подкрепиха с подписите си речта на Лозан Панов за олигархията у нас

Предстои Етичната комисия да разгледа жалба срещу речта му

Тодоров призова още за по-малко политика в правораздаването и по малко натиск върху самите магистрати. По думите му, магистратите, следователи, прокурори и съдии, имат нужда да работят в по-спокойна обстановка.

По-рано правосъдният министър Екатерина Захариева обяви, че се надява да няма проверка срещу Панов за неговата реч.