С цитати от Рузвелт шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов започна своето приветствие по случай 135-годишнината на съда: „В политиката нищо не става случайно и ако нещо се е случило, значи така е било замислено."

Панов заяви, че ако за четвърт век демократично съществуване държавата и обществото ни са били поставени под пълен олигархичен контрол, значи така е било замислено.

Шефът на ВКС се е надявал, честването на годишнината от създаването на ВКС да се превърне в двоен празник. Вторият повод трябвало да бъдат промените в Конституцията, с които според Панов трябвало да започне връщането на властта в институцията.

Той разкритикува политическия елит за това, че „спънаха конституционните промени, с което минираха съдебната реформа”. Панов подчерта, че ВСС е органът, който извършва селекцията на магистрати, които влизат в съдебната система, контролира техните действия.
Затова логично идвал и въпросът кой избирал ВСС и как. Как и какви хора се избират във върховния орган на съдебната власт е най-важната стъпка, за да започне промяната в цялата система, категоричен е шефът на ВКС.

Сигурно ще бъда обвинен за атентатор, който ще извършва преврат, допусна Панов и допълни, че ако българската олигархия си има държава, то тогава всеки опит властта да бъде върната в ръцете на гражданите, наистина може да се нарече преврат.

Панов се обърна към колегите си, заявявайки, че е убеден, че с обща помощ българският съдия може да се превърне в онова, което е негово призвание – да бъде свободен и независим.

Без независим съд няма правова държава, отсече Плевнелиев

Без независим съд няма правова държава, отсече Плевнелиев

След 2 десетилетия стратегии, сме достигнали безпрецедентно ниско доверие

В церемонията взе участие и министърът на правосъдието в оставка Христо Иванов, като отбеляза, че това е последната му изява на този пост. Той заяви, че ВКС е „институция кивот” на правораздаването и поздрави върховните съдии с техния празник, като заяви, че българското общество може да се гордее със съдиите, които има.

По-късно пред журналисти Христо Иванов заяви, че се надява оставката му да послужи за добро и да бъде осъзната необходимостта по реална политика за борба с корупцията. Оставката му дошла като резултат от поведението на институциите, от скандала „Янева – Ченалова”, от огромната медийна кампания срещу него и от акта на парламента при гласуваните конституционни промени.

По отношение на записите между скандалните съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова той заяви, че въпросът бил да има проверка на съдържанието на разговора. „Хората, които са произвели тези записи, които ги лансират, не говоря за медиите, със сигурност имат своите планове”, заяви Христо Иванов.

За Румяна Ченалова той напомни, че именно той е инициатор на предложението за дисциплинарка срещу нея. Според Христо Иванов всеки от участниците в записите има своите намерения.

Министърът в оставка за пореден път уточни, че министерският стол не е бил самоцел за него.

На събитието по честването на 135-години от създаването на ВКС присъстваха конституционни съдии, върховни съдии, посланици.
Сред гостите беше и лидерът на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев.