Цената на политическия компромис се оказа именно независимостта на съда. Това констатира президентът Росен Плевнелиев по време на официалното честване на 135-годшинината от създаването на Върховния касационен съд.

Държавният глава заяви, че се надява повечето български политици да осъзнаят важността на този въпрос и да го поставят над собствените си и партийни интереси.

Прокламираната независимост на съдебната власт в Конституцията не означава, че в България сме достигнали високите стандарти на върховенството на правото на развитите демократични общества, отбеляза Плевнелиев.
Той коментира, че повече от две десетилетия се пишат стратегии и отчети, а междувременно сме достигнали безпрецедентно ниско доверие на гражданите в правораздавателната система.

„Отговорните институции трябва да работим заедно за създаване на всички предпоставки, за да имаме независима безпристрастна съдебна система”, призова той.

Като държавен глава Плевнелиев приветства постигнатото широко политическо съгласие за промени в Конституцията с цел разделяне на ВСС на две колегии. Народното събрание обаче се съобразило избирателно с част от препоръките на Венецианската комисия за разделяне на кадровия орган на две колегии, но не и с препоръката да бъда даден превес в колегията на съдиите на пряко избраните от съдиите свои колеги.

Плевнелиев подчерта, че направената стъпка напред в реформата не е очакваният от обществото краен резултат, затова трябва промените да бъдат ускорени.

В България олигархията си има държава, намекна съдия № 1

В България олигархията си има държава, намекна съдия № 1

Сигурно ще бъда обвинен за атентатор, който готви преврат, заяви Лозан Панов

Към събралите се в залата магистрати той се обърна с думите: „Разчитайте на мен, в рамките на правомощията ми като държавен глава, за всяко добро предложение, което може да допринесе за продължаване на реформата”.

Плевнелиев подчерта, че правова държава и върховенство на закона са възможни единствено, ако има независим съд, който да ги брани.

Българските политици, по думите му, са длъжници на всеки честен магистрат, защото повече от четвърт век не успяват да осигурят в пълна степен на съдебната система най-важното – нейната пълна и безусловна независимост.

В края на своето изказване държавният глава се обърна към върховните съдии, пожелавайки им да носят с чест бялото съдийско шалче, което символизира справедливостта и независимостта.