Стоматолозите обмислят въвеждането на стандарт "Съвременна дентална практика". Проектът бе обявен по време на пресконференция от д-р Венета Павлова, председател на Асоциацията на денталните мениджъри в България.

Идеята е да бъде поставян стикер на входа на клиниките и кабинетите, което ще улесни пациентите в търсенето на най-качествена услуга.

Над 8000 зъболекари има в България, повечето от които са със самостоятелни стоматологични практики, а други работят в дентални центрове.

"Собствеността при зъболекарите е тяхна, докато при лекарите не е така. Затова при зъболекарите здравната реформа протича по друг начин", обясни Сергей Пенов, издател на в. "Стоматологичен свят".

От асоциацията подчертаха, че специалистите по дентална медицина рядко напускат страната, въпреки че техните дипломи са признати в света и се издават на два езика - български и английски.

Това не означава, че не са добри, а че те имат достатъчно добри възможности за развитие у нас. Много често се оказва, че нашите стоматолози не могат да се интегрират зад граница, тъй като организацията на работа там е на по-ниско ниво и те рядко успяват да се впишат, заявиха от представители на асоциацията.

Има спад в оборотите ни, признаха от Асоциацията на денталните дилъри у нас. От там

съобщиха още, че в интернет масово се предлагат различни стоматологични консумативи и апаратура.

"Тъй като онлайн търговията става все по-популярна, за нас е трудно да следим този пазар. Да, там има по-изгодни оферти, но никой не може да гарантира за тяхното качество. Ние съветваме стоматолозите, да използват лицензираните доставчици, за да не се застрашава здравето и живота на пациентите си", каза Васил

Попов от Асоциацията на денталните дилъри в България. У нас има 42 лицензирани фирми за медицински изделия в стоматологията.