Възпитател, осъден за блудство и разпространение на порнографски материали в интернет обжалва за втори път ефективна присъда пред Варненския апелативен съд. Илиян Василев, признат за виновен за блудство със 6 момичета на възраст 11-12 години, обжалва 6-годишната си присъда.

Василев давал частни уроци по музика в дома си, където е блудствал с момичетата и разпространявал порнографски материали в социалната мрежа Facebook.

До шестгодишната ефективна присъда се стигна, след като в края на март тази година подсъдимият обжалва пред Апелативен съд - Варна наложената му през 2016 година от съда в Силистра присъда от 8 години лишаване от свобода при строг режим.

В началото на април апелативният съд върна делото за ново разглеждане в Силистренския окръжен съд. При повторното разглеждане друг състав наложи наказание от 6 години лишаване от свобода и е определи глоба в размер на 2000 лева.

Василев е потвърдил фактите и обстоятелства, посочени в обвинителния акт. За втори път през месец май тази година съдът в Силистра е признал вината на старши възпитателя в начален в училище "Хр.Ботев" в Дулово.

54-годишният мъж извършил блудствата с децата в периода от ноември 2014 до април 2015 година в дома си в град Дулово. Той давал уроци по пеене на шестте пострадали деца.

54-годишен възпитател отива на съд за блудство 6 момичета

54-годишен възпитател отива на съд за блудство 6 момичета

Давал уроци по пеене в дома си

Някои от тях се опитали да се откажат от частните уроци в дома му заради интимните действия на преподавателя, но Илиян В. убеждавал родителите им, че децата са талантливи и не трябва да спират уроците по пеене.

Действията на преподавателя станали известни на класните ръководители на момичетата, пред които децата споделили какво се случва в дома на Илиян В. по време на уроците.

Директорката на училището подала сигнал до отдела за закрила на детето, с което започнало досъдебното производство срещу началния педагог.

Прокуратурата в Силистра настоява за наказание от 10 години затвор. Прокурорът намира, че блудството с 6 малолетни лица, извършено от техния учител и в продължителен период от време като е балансирано с чистото съдебно минало на подсъдимия.

Според защитата на Василев, размерът на наказанието е бил несправедливо завишен, без да бъдат отчетени всички смекчаващи вината обстоятелства.

Илиян Василев е с мярка за неотклонение "задържане под стража" от края на юни 2016 г. Той поиска по по-лека присъда. Съдът остави тази молба без уважение, защото не намери нови обстоятелства, които да го мотивират за промяна.

В 30 дневен срок Варненският съд ще се произнесе по делото.