Вече има обвинени за трагедията със срутването на хотел „Вероника" в курортен комплекс „Слънчев ден", съобщават от прокуратурата.

Към наказателна отговорност са привлечени двамата технически ръководители и координаторът по здравословни и безопасни условия на труд от фирмата изпълнител -„Планекс" ООД, както и техническите ръководители на фирмата подизпълнител - „Бултранспорт груп" ООД. Обвинение е повдигнато и на собственика на фирма „Дигинг" ООД, който е участвал лично в този процес в деня на инцидента, уточняват от държавното обвинение.

Припомняме, на 8 април четирима работници загинаха, след като при разрушаването на бившия хотел „Вероника", сградата се срути и ги затрупа. Прокурори и следователи започнаха активно разследване на причините и обстоятелствата, довели до трагедията.

На всички обвиняеми е взета мярка за неотклонение „подписка". Наложена им е и мярка за процесуална принуда „Забрана да напускат страната без разрешение на прокуратурата".

От прокуратурата уточняват, че деянието, за което са привлечени към наказателна отговорност, е наказуемо с лишаване от свобода от три до десет години. Разследването по случая продължава.

Борислав Стефанов, Манол Манолов, Тодор Тодоров и Йосиф Стефанов са били наети за извършване на строителната дейност по събаряне на 8 април. От държавното обвинение уточняват, че въпросната дейност изисква стриктно спазване на правилата за безопасни и здравословни условия на труд, тъй като е с повишена опасност.

Поради немарливо изпълнение на служебните си задължения, обвиняемите обаче не са спазили тези правила и норми и по непредпазливост са причинили смъртта на работниците, става ясно още съобщението на прокуратурата.