66-годишна жена подготвяла убийството на цялото семейство на брат си заради наследство.

66-годишната Иванка Ройдова е задържана, като също за 24 часа в ареста са били задържани и килърите, които тя наела от криминалния контингент. Подробности за подготвяната вендета съобщиха на брифинг в Пловдив от прокуратурата.

Иванка Ройдова искала да обсеби наследство в размер на над 4.5 млн. долара, което получавала от баща си, емигрирал в САЩ преди много време. На килърите, с които преговаряла, Ройдова обещавала да получат 10% от 4,5 млн. долара.

Затова тя измислила схемата да наеме хора, които да отвлекат брат й, да го принудят да подпише документи, с които се отказва от наследството в нейна полза, след което да го убият. 70-годишният мъж трябвало да бъде убит с предозиране на инсулин. 

В последствие семейството му – от пет души, между които и две деца на 8 и 16 години, също е трябвало да бъде ликвидирано. В семейството на брат й трябвало да бъдат убити синът, дъщерята, двете й деца, както и зетят.

Според плановете на възрастната жена, останалите от рода трябвало да бъдат групово избити на Гергьовден по време на семейното празненство.

Пловдивското село, в което живее Иванка Ройдова, не беше уточнено от държавното обвинение.

До разкриване на случая службите стигнали след като внедрили агент под прикритие на килър.

Интерес към поръчката проявили 4-ма килъри, включително и чужденци от Балканите. Те били арестувани за 24 часа и след като дали показания, били освободени, тъй като до сделка с жената те така и не стигнали.

Мократа поръчка в крайна сметка била поета до агента под прикритие, който използвал и специални разузнавателни средства в дейността си. На него Ройдова дала поръчката, капаро и документи и също и му обещала 10% от стойността на фондовете от наследството.

Според прокуратурата Иванка Ройдова е действала изключително хладнокръвно и достатъчно конспиративно. Затова и от службите са ускорили задържането й.

От прокуратурата уточниха, че не разполагат с информация кой е действителният наследник на Георги Ройдов, нито колко пари има в четирите му сметки в попечителски фондове. Сумата от 4,5 милиона долара е според проучванията на Иванка Ройдова.

За приготовление за отвличане и за приготовление за убийство Наказателният кодекс предвижда от 1 до 6 години затвор – уточниха от прокуратурата.

Иванка Ройдова е в ареста за 72 часа, като утре прокуратурата ще иска постоянното й задържане под стража. Наказанието, което я грози за приготовление за опит за отвличане и убийство, е затвор до 6 години.

Досъдебно производство е за приготовление към отвличане и приготовление към убийство – престъпления по чл. 142 ал. 5 във връзка с чл. 142 ал. 2 точка 7 във връзка с ал. 1 във връзка с чл. 17 ал. 1 и по чл. 117 ал. 1 във връзка с чл. 116 ал. 1 точка 7 във връзка с чл. 115 и във връзка с чл. 17 ал. от Наказателния кодекс.