Делото срещу уволнената от Софийския градски съд (СГС) Румяна Ченалова ще бъде гледано от съдия Вера Чочкова, съобщи Правен свят". Справка в деловодната система на съда показва, че двама съдии са си направили отвод от делото.

Прокуратурата внесе обвинителния акт в съда в началото на декември 2016 г, като първо за съдия е бил определен Николай Младенов. Още на 7 декември обаче той си е направил отвод, като след това то е било разпределено на съдия Атанас Атанасов.

В разпоредително заседание от 12 декември той също си е направил отвод и така делото е попаднало в състава на Вера Чочкова.

Ченалова е подсъдима по обвинения в престъпление по служба и документно престъпление. Тя беше привлечена под отговорност през април 2015 г. за действията си, свързани с дело от 2013 г. по искова молба на "ОЕТ - Обединени Енергийни търговци" ЕООД с ответник НЕК.

Обвинението срещу Ченалова за продължавано престъпление по служба е за 14 отделни деяния, с които са нарушени Закон за съдебната власт и Гражданско-процесуалния кодекс, с цел да се набави облага за ОЕТ.

В иска си срещу НЕК компанията претендирала за сумата от 6 459 922 лв. По образуваното търговско дело, по което докладчик е била Ченалова, тя не видяла нередностите в исковата молба, а по нея не била платена дължимата държавна такса от 258 396 лв. Въпреки това Ченалова насрочила за разглеждане търговското дело.

Документното престъпление, за което Ченалова е дадена на съд пак е свързано със същото дело и поправка в протокол по него. Според обвинението тя е съставила официален документ с невярно съдържание. Става дума за протокол от съдебно заседание от 22 април 2014 г., който Ченалова поправила и допълнила.

По това разследване тя беше задържана през 2015 г, но съдът я освободи срещу 8000 лева парична гаранция. В определението си Софийският апелативен съд беше посочил, че не са представени доказателства за престъплението по служба и приеха, че такова обвинение на практика няма.

Няколко месеца по-късно Ченалова беше обвинена в още едно длъжностно престъпление заради забавен частен протест по делото "Соло".

Тя беше председател и докладчик по делото за двойното убийство пред клуб "Соло", по което подсъдим беше Илиян Тодоров. На първа инстанция Ченалова оправда Тодоров и след това отмени задържането му под стража. Прокуратурата я обвини, че е изпратила частния протест срещу това определение, а в протеста имало и искане за налагане на забрана за напускане на страната. В крайна сметка и апелативният, и върховният съд постановиха доживотна присъда за Тодоров, но той успя да избяга от правосъдието и се укрива до днес.