Организирана верига от фирми, теглила неправомерно данъчен кредит, бе разкрита от отдел "Икономическа полиция" към ГД"Полиция".

При полицейската акция, проведена под ръководството на Софийска градска прокуратура, са претърсени три адреса в София, информираха от пресцентъра на МВР.

Оттам са иззети 44 печата на различни фирми, 3 компютърни конфигурации, 30 фирмени досиета, множество счетоводни документи за периода от началото на 2006 година до момента, както и сканирани множество лични карти.

В хода на разследването служителите на Икономическа полиция установили, че фиктивните сделки, които акумулирали търговски обороти, били осъществявани между 13 фирми. Във веригата обаче участвали общо 44 фирми от цялата страна. Сделките били свързани с покупко-продажбата на промишлени стоки (горива, метали, захар и други), строително-монтажни дейности и услуги (консултантски и рекламни) и били извършвани чрез използването на фиктивни документи. Като организатори на престъпната дейност са уличени петима - четири жени и мъж на възраст между 30 и 40 години. Те са с икономическо и юридическо образование.

Собствениците на голяма част от фирмите са от Велико Търново. Те са участвали и в други вериги от фирми за неправомерно ползване на данъчен кредит. Други от участниците са с криминално минало, известни на отдел "Икономическа полиция".

Установените до момента данъчни задължения от справките-декларации и дневниците за покупко-продажба на данъчните фирми са за регистрирани нереални сделки на обща стойност над 60 милиона лева - нанесените щети на бюджета само за 2006 и началото на 2007 година възлизат на обща стойност около 12 милиона лева ДДС.

През миналата година срещу организаторите на престъпната дейност има образувано дознание, като в хода на воденото срещу тях дело е било повдигнато обвинение. Дознанието е преобразувано в следствено дело в Столична следствена служба.
Предстои извършването и на други процесуално-следствени действия за документиране и доказване на цялостната престъпна дейност и конкретната съпричастност на всяко едно от лицата.