Окръжният съд във Видин отказа да екстрадира в Киргизстан канадско-американския гражданин Ленард Хоменюк, съобщи БНР.Той е задържан в края на юли, заради червена бюлетина от Интерпол по искане на бившата съветска република, където преди години е ръководил проект на канадска компания за добив на злато. Обвиненията срещу него от страна на прокуратурата в Киргизстан са за участие в корупция.

Мотивите на Окръжния съд във Видин да не уважи искането са липса на двустранно споразумение за екстрадиране между България и Киргизстан, както и че върховната прокуратура на бившата съветска република не е доказала дали е изтекла давността на предполагаемото престъпление. Ленард Хоменюк коментира, че процесът е сложен и благодари на съда в България.

"Доволен съм от решението и изхода на целия този дълъг процес. Все пак, аз съм невинен - никога не е имало подкупи, нито каквато и да било друга форма на корупция. Благодаря на българския съд, че не изпълни искането на една държава, която дълги години показва, че няма никакво уважение към правото на справедлив съдебен процес и човешките права", каза Хоменюк.

Решението на Видинския окръжен съд може да бъде обжалвано в седемдневен срок пред Софийски апелативен съд, но според прокурора по делото също няма основания искането за екстрадиция да бъде изпълнено.