Главният секретар на валийството в Одрин Ибрахим Таранджъ е един от тримата турски граждани, за които преди три дни бе съобщено, че им е наложена забрана да влизат в България за срок от 5 години. Това съобщи "Труд", като се позова на свои източници.

Таранджъ бил отседнал в хотел в Шумен малко преди да бъде експулсиран. След петъчната молитва в шуменската Томбул джамия е отведен от органите на реда в полицията, а после е изведен от страната.

Причината е насаждане на антибългарски настроения, което го прави заплаха за националната сигурност.

Висшият турски чиновник отговаря за връзките на губернатора със специалните служби. През Ибрахим Таранджъ преминава цялата комуникация на валийството, всички документи.

Той е гостувал у нас още през 2007 г., а през март 2013-а името му се споменава в дарение на костюми за 10 000 лв. за ансамбъла за песни и танци "Кърджали".

Такова дарение е обичайно, защото кметовете от смесените райони в България поддържат връзки с валийството в Одрин в духа на добросъседските отношения. През 2015 г. масов сюнет в Омуртажко е под патронажа на валийството, с дарения у нас са ремонтирани мюсюлмански храмове.