Имам усещането, че се прави целенасочена кампания, за да се предотврати записването на българската общност в Конституцията на Република Северна Македония. Това коментира по повод скандала с имената на българските сдружения вицепрезидентът Илияна Йотова.

На пресконференция на "Дондуков" 2 тя представи програмата за честванията на 30-ата годишнина от членството на България в Международната организация на Франкофонията, заедно с министъра на външните работи Николай Милков.

Вицепрезидентът добави, че това е изрично записано условие, за да може да се състои първата междуправителствена конференция и да започнат същинските преговори за влизане в ЕС.

Скопие с първа стъпка към забрана на културен център "Иван Михайлов" в Битоля

Скопие с първа стъпка към забрана на културен център "Иван Михайлов" в Битоля

МВнР се надява РСМ да не тълкува тенденциозно исторически събития и личности

Не виждам никакъв сигнал и знак за това, че скоро българите в Северна Македония ще намерят своето място в македонската конституция и че този език на омразата ще спре, заяви Илияна Йотова.

Съвместната историческа комисия не работи или работата й е формална, смята тя.

Президентът Румен Радев ще обсъди с европейските ни партньори действията на властите в Скопие след вчерашното посегателство срещу българския културно-информационен център там и решенията за отхвърляне на имената на българските клубове в Битоля "Иван Михайлов" и в Охрид "Цар Борис III", каза в заключение Илияна Йотова.

България ще продължава да подкрепя българите в Република Северна Македония и да се бори за техните права, защото там, където човешките права липсват, Европа няма, заяви вицепрезидентът. "Ще настояваме пред македонските власти да изпълняват поетите вече ангажименти", каза още тя. Илияна Йотова посочи още, че месеци наред страната ни е била подложена на огромен натиск от европейските институции и структури.

В Северна Македония виждаме ескалираща тенденция на проблеми и атаки срещу български институции, заяви и служебният министър на външните работи Николай Милков.

"Задминаха се ситуациите, при които бяха атакувани български клубове и организации там, а сега вече и българската държава става обект на подобни атаки", добави министърът.

За него атаките са се обострили след приемане на "френското предложение" от страна на Северна Македония и напрежението е отишло при политическите партии.

МВнР: Забраната на имена показва, че законът за сдружаване в РСМ е антибългарски

МВнР: Забраната на имена показва, че законът за сдружаване в РСМ е антибългарски

Министърът на правосъдието отхвърли "Иван Михайлов"

През 2023 г. се навършват 30 години, откакто България става пълноправен член на Международната организация на франкофонията. През ноември 1991 година страната ни се присъединява към общността като асоцииран член, а две години по-късно, през октомври 1993 г., по време на V-тата франкофонска среща на върха на остров Мавриций, тя получава статут на пълноправен член.

В създадената преди повече от 50 години организация членуват 88 държави.