Комисията за употреба на имената на личности в Република Северна Македония излезе с отрицателно становище и изрази негативно мнение по отношение на употреба на името Иван Михайлов от страна на българското сдружение в Битоля. Становището срещу използване на името Иван Михайлов от Културен център "Иван Михайлов" в Битоля ще бъде изпратено до Министерство на правосъдието на РСМ, което ще трябва да вземе решение на база на мнението на комисията. Това е първата стъпка към забраната за съществуване на сдружението "Иван Михайлов", съобщи БГНЕС.

Комисията определя използването на името на личността Иван Михайлов за наименование на сдружение като "провокация за националното чувство на македонския народ", посочвайки, че става въпрос за личност, "която е с фашистка идеология, отричаща съществуването на македонския народ, а същевременно с това предизвиква нетърпимост и омраза в македонското общество". Това става ясно от диспозитив на решението на Комисията за употреба на имената на личности, ръководена от проф. доктор Сашо Цветковски, член-кореспондент на Македонската академия на науката и изкуствата (МАНУ).

В Комисията участват петима души - по един от министерствата на правосъдието и на културата, един от Института по национална история и двама представители на МАНУ.

Изкъртиха стената на българския Културно-информационен център в Скопие

Изкъртиха стената на българския Културно-информационен център в Скопие

Нанесените щети са в условията на продължаваща антибългарска кампания в РСМ, заяви шефът на дирекция Югоизточна Европа

БГНЕС обяснява, че съгласно Закона за сдруженията и фондациите, приет по съкратена процедура през ноември 2022 г., българските клубове са длъжни да подадат заявление за пререгистрация или рискуват заличаване. Срокът за подаване на искането изтече на 16 февруари. От Централния регистър на МВР тогава е потвърдено, че на 10 февруари е подадено писмо с искане за хармонизиране на дейността на Сдружението за утвърждаване на културните ценности на македонските българи "Цар Борис Трети" - Охрид и че процедурата е в ход. Няма подадено искане от сдружение "Иван Михайлов" от Битоля. Председателят на сдружението в Битоля Люпчо Георгиевски заяви, че от организацията нямат намерение да се пререгистрират и са предприели определени правни действия. "Ще си потърсим правата в съда, ако ни заличат от Централния регистър. И ако съдът в РСМ не ни даде правата, ще ги потърсим в Европейския съд по правата на човека в Страсбург," уточни Георгиевски.

Съгласно промените в Закона за сдруженията и фондациите, на граждански сдружения, фондации и политически партии се забранява за използват имена, прякори или псевдоними, които са свързани с фашизъм, нацизъм и геноцид, Третия райх и т.н. Законът има обратно действие и се отнася за вече регистрирани сдружения и фондации и предвижда онези, които не се съобразят измененията, да бъдат заличени от регистрите след решение на министъра на правосъдието.

БГНЕС припомня, че през 2001 г. с подобни мотиви Скопие забранява сдружението "Радко" (Радко е псевдоним на Иван Михайлов - б.а.), като по-късно Европейският съд по правата на човека се произнася по въпроса с осъдително за РСМ решение, заявявайки че "наименуването на сдружение на лице, което е било негативно възприемано от мнозинството от населението, само по себе си не може да се счита за осъдително или да представлява заплаха за обществения ред".

Повдигнаха обвинение срещу председателя на българския културен клуб в Битоля

Повдигнаха обвинение срещу председателя на българския културен клуб в Битоля

Според Люпяо Георгиевски случващото е демонстрация на пълно лицемерие от страна на властите в РСМ

Министерството на външните работи следи с безпокойство развитията в Северна Македония, свързани с правото на сдружаване на българите в страната и в частно последните развития около наименованието на гражданско сдружение "Иван Михайлов" от Битоля, се казва в позиция на ведомството по случая, цитирана от БНТ. От МВнР изтъкват, че решенията, които се подготвят, имат съществено отношение към демократичните процеси в съседната ни страна.

"Както е известно, именно с цел обективно тълкуване на историческите събития от общата история между България и Северна Македония двете правителства са създали Съвместна мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси. Системните блокажи на нейната работа досега не са позволили изработване на обща оценка за ролята на историческите личности от този период", заявяват от външното ни министерство.

От институцията изразяват надежда компетентните институции в Република Северна Македония да не използват едностранни и тенденциозни тълкувания на исторически събития и личности като основание за ограничаване на основни права, включително на правото на сдружаване.